W najbliższą sobotę, 4 czerwca 2022 odbędzie się już piąty spektakl z cyklu „Baśniowe Poranki w Domu Literatury" w Warszawie. Zapraszamy na koncert oparty na tradycyjnych zabawach, bajkach i wyliczankach ludowych. „Moje małe gospodarstwo” to autorska piosenka wprowadzająca dzieci w świat wspomnień i marzeń. Po niej zaprosimy, między innymi, do zabawy w „Kozę”, zaśpiewamy piosenkę „Oj Ty mały gołąbeczku”, zatańczymy „Klepanego”
i posłuchamy muzycznej opowieści
o „Czterech krasnoludkach”, a także bajki o Koguciku! Wartość starych ludowych zabaw dziecięcych jest nie do przecenienia. Większość z nich odwołuje się do natury, muzyka grana jest na żywo na pięknych tradycyjnych instrumentach ludowych, takich jak skrzypce, akordeon, baraban. Pieśni, które będziemy śpiewać, mają też wymiar wspólnotowy. Dzieci bardzo dużo robią razem, ucząc się współdziałania w grupie. Projekt finansowany jest przez Miasto Stołeczne Warszawa.
WSTĘP WOLNY
Serdecznie zapraszamy dzieci wraz z opiekunami!

Fundacja Domu Literatury i Domów Pracy Twórczej realizuje projekt „BAŚNIOWE PORANKI W DOMU LITERATURY W WARSZAWIE”, finansowany przez m.st. Warszawa. Chcąc uatrakcyjnić okolice Starówki, poszerzamy ofertę kulturalną, adresowaną do mieszkańców dzielnicy oraz jej gości o cykliczne bezpłatne spektakle dla dzieci
w sobotnie przedpołudnia. W ramach projektu odbędzie się 12 spektakli dla dzieci w wieku 4-10 lat: 6 spektakli
w maju i czerwcu 2022 oraz 6 spektakli we wrześniu i październiku 2022.

SPOTKANIE z Anną Frajlich-Zając
i promocja dwóch tomów jej wierzy zebranych pt. „Przeszczep”
i „Powroty”, 7 czerwca 2022 (wtorek), godz. 18:00, Dom Literatury
w Warszawie, ul. Krakowskie Przedmieście 87/89.

TEATR NA DOLE gościnnie w Domu Literatury: spektakl „ADHD i inne cudowne zjawiska – wykład nieprzewidywalny” zostanie zaprezentowany 8 czerwca 2022 (środa) o godz. 19:00 w Domu Literatury w Warszawie,
ul. Krakowskie Przedmieście 87/89.

W najbliższą sobotę, 11 czerwca odbędzie się ostatni spektakl dla dzieci „Domek do wynajęcia” w ramach wiosennej edycji „Baśniowych Poranków w Domu Literatury w Warszawie”. Wystąpi Teatrzyk Raz-dwa-trzyk. Raz, dwa, trzy i raz, dwa, trzy – piękny domek gotowy! A kto w nim zamieszka? Panna Wiewiórka czy panna Agnieszka? Dla kogo będzie cud-gniazdkiem, a kto będzie wybrzydzać: za sucho! za jasno! Spektakl zainspirowany baśnią Ewy Szelburg-Zarembiny z piosenkami Kasi Żytomirskiej (słowa) i Kasi Szurman (muzyka) w reżyserii Agnieszki Kontny. Lalki i scenografia Agnieszka Kontny. Cykl będzie kontynuowany na jesieni. Na kolejne spektakle już teraz serdecznie zapraszamy we wrześniu i październiku 2022 roku. Projekt finansowany jest przez Miasto Stołeczne Warszawa.
WSTĘP WOLNY
Serdecznie zapraszamy dzieci wraz z opiekunami!

w maju i czerwcu 2022 oraz 6 spektakli we wrześniu i październiku 2022.

SPOTKANIE w stulecie urodzin i 35. rocznicę śmierci KONSTANTEGO A. JELEŃSKIEGO pt. „Twarze Kota Jeleńskiego”, 13 czerwca 2022 (poniedziałek), godz. 18:00, Dom Literatury w Warszawie, ul. Krakowskie Przedmieście 87/89.

SPOTKANIE z BETTINĄ WÖHRMANN, niemiecką poetką, tłumaczką z języka polskiego, rosyjskiego, bośniackiego i ormiańskiego, prezentacja wierszy z jej tomu pt. „Biel”, 14 czerwca 2022 (wtorek), godz. 18:00, Dom Literatury w Warszawie, ul. Krakowskie Przedmieście 87/89.

WIECZÓR POEZJI JULII HARTWIG „WYCZEKUJĄCE SŁOWO" z okazji stulecia urodzin i w 5. rocznicę śmierci Poetki. Wiersze Julii Hartwig
i własne przeczytają: KRYSTYNA DĄBROWSKA, PIOTR MATYWIECKI, JAROSŁAW MIKOŁAJEWSKI, PIOTR MITZNER, JACEK NAPIÓRKOWSKI, ANNA PIWKOWSKA, BIANKA ROLANDO, wieczór poprowadzi PAWEŁ PRÓCHNIAK, 27 czerwca 2022 (poniedziałek), godz. 18:00, Dom Literatury w Warszawie, ul. Krakowskie Przedmieście 87/89.

BIESIADA LITERACKA, której gośćmi będą członkowie OW SPP odznaczeni medalem Gloria Artis: JERZY BINKOWSKI, WACŁAW HOLEWIŃSKI, ALICJA PATEY-GRABOWSKA, przed Biesiadą nastąpi uroczyste wręczenie medali Gloria Artis, 28 czerwca 2022 (wtorek), godz. 18:30, Dom Literatury w Warszawie, ul. Krakowskie Przedmieście 87/89.